Aanvragen Medicatie
Publieksversie
Met de invoering van het landelijk programma Medicatieproces 9.x zal het aanvragen van herhaalmedicatie iets anders verlopen. Deze pagina biedt een overzicht hoe het proces ondersteund wordt met behulp van onder andere het medische gegeven "Beantwoording Medicatievoorstel"
Het medicatieproces (in de keten) wordt landelijk uitgedacht, hiervoor is een functioneel ontwerp beschreven: Het “Functioneel ontwerp Medicatieproces 9.x” (te vinden op de website van Nictiz). De komende jaren wordt het landelijk medicatieproces stapsgewijs geïmplementeerd, waaronder het aanvragen van herhaalmedicatie. In de uitwerking in het HIS-referentiemodel houden we rekening met deze ontwikkeling.
Het referentiemode gebruikt het Functioneel ontwerp 9.x als kader, en gaat met name in op de berichtuitwisseling. Samengevat beschrijft het functioneel ontwerp het volgende:
De apotheek stuurt een bericht: een voorstel-Verstrekkingsverzoek (VVV), naar de voorschrijver. In dat voorstel zit een concept-Verstrekkingsverzoek en een toelichting op het voorstel van de apotheek. Als de huisarts het concept-verstrekkingsverzoek (met evt. aanpassingen) accepteert dan stuurt hij een (op basis van het voorstel gemaakte) verstrekkingsverzoek terug, plus een antwoord-voorstel-Verstrekkingsverzoek (AVVV) met, zo nodig, een toelichting van de voorschrijver. Als de huisarts het voorstel weigert, Stuurt hij alleen het antwoord-voorstel-Verstrekkingsverzoek, met de reden van weigering van de huisarts.
Het HIS-Referentiemodel gaat hier op verder door de functionaliteit in het HIS te beschrijven. De voornaamste toevoegingen zijn het medisch gegeven ‘Beantwoording-Medicatievoorstel’ voor registratie in het dossier, en het praktijkdossierdeel ‘Beantwoorden Medicatievoorstellen’ voor het verwerken en beantwoorden van binnengekomen voorstel-Verstrekkingsverzoeken op praktijkniveau.
Hierna beschrijven we de processtappen en berichten als een apotheker een herhaalrecept (in termen van de nieuwe medicatiebouwstenen) wil aanvragen.
Procesbeschrijving
De apotheker wil vanwege continuïteit van medicamenteuze zorg, of op verzoek van de patiënt, een herhaalrecept aanvragen bij de huisarts. Hij stuurt hem een bericht (VVV) waarin hij concreet een voorzet doet voor een verstrekkingsverzoek, met een toelichting op het voorstel.
Het systeem van de huisarts ontvangt het bericht, en zet op basis van het bericht het concept-Verstrekkingsverzoek klaar, en zet de toelichting uit het voorstel (met metagegevens) in een concept-Beantwoording-Medicatievoorstel, waarin hij een antwoord kan formuleren.
In het praktijkdossierdeel 'Beantwoorden Medicatievoorstellen', kan de huisarts alle (Beantwoording-)Medicatievoorstellen die aan de praktijk zijn geadresseerd bekijken en verwerken, met daaraan gerelateerde concept-Verstrekkingsverzoeken. Wanneer hij een item kiest om te beantwoorden, wordt daarbij het dossierdeel Medicatie in het medisch dossier van betreffende patiënt geopend en ziet de huisarts het voorstel in de context van de Medicamenteuze behandeling waar het bij hoort.
- Indien de huisarts het voorstel accepteert, vult de huisarts het concept-Verstrekkingsverzoek aan en past het eventueel aan. Het geneesmiddel mag niet worden gewijzigd, want dan gaat de essentie verloren van het verzoek. De hoeveelheid mag wel worden aangepast evenals andere details. Wanneer hij iets wijzigt dan kan hij ervoor kiezen om dat toe te lichten met een reden in het medisch gegeven Beantwoording-Medicatievoorstel. Tenslotte slaat hij het definitief op. Het systeem stuurt twee berichten naar de apotheek: het definitieve Verstrekkingsverzoek en eventueel de reden (AVVV).
- Indien de huisarts het voorstel weigert dan geeft hij een reden op in het medisch gegeven Beantwoording-Medicatievoorstel. Bij het definitief opslaan stuurt het systeem één bericht (AVVV) naar de apotheek met de reden van de weigering.
Het Beantwoording-Medicatievoorstel is te zien in het het Deelcontacten-overzicht. Op systeemniveau zijn aanvullende filtermogelijkheden voor het zien van Beantwoording-Medicatievoorstellen beschikbaar in het Deelcontacten-overzicht. Geaccepteerde ongewijzigde voorstellen zonder opgave van reden zijn bijvoorbeeld minder interessant om weer te geven dan geweigerde voorstellen mèt een opgave van de reden.